Stage & werk

Een stageplek zoeken
Met het zoeken van een stageplek moet je vroeg beginnen. Solliciteer zeker een half jaar van te voren al. De zomermaanden zijn extra populair. Dus wil je graag in de zomer stage lopen? Begin dan nog iets eerder met zoeken. Je kunt op meer manieren zoeken, bijvoorbeeld via je school, google of bedrijvensites zelf.

Een sollicitatiebrief schrijven
Heb je een leuke stageplek gevonden? Dan ga je een goede sollicitatiebrief schrijven van maximaal één a4tje. Vertel in je brief waarom je graag bij het bedrijf wilt werken en waarom jij een goede kandidaat bent. Je mag je brief best vaker gebruiken, maar pas hem steeds aan op het bedrijf. Laat je brief ook even doorlezen door iemand anders.

Maak een goed cv
Maak ook een duidelijk curriculum vitae (cv). Dit is een overzicht van jouw werkervaring en persoonlijke gegevens. Zoek maar eens op internet; er zijn veel goede voorbeelden te vinden. Zorg dat je cv actueel is en past bij de stageplek.

Het sollicitatiegesprek
Bereid je goed voor op het sollicitatiegesprek. Lees veel over het bedrijf, want ze vragen bijna altijd: waarom wil jij hier stage lopen? Ook kunnen ze vragen naar jouw sterke en zwakke eigenschappen. En de belangrijkste tip: geloof in jezelf. Vertel waar je goed in bent en waarom jij een goede kandidaat zou zijn.

Jouw droombaan
Wat wil jij straks gaan doen? Het is goed om daar over na te denken. Nog belangrijker is dat je in jezelf gelooft! Meike (24) heeft haar droom waargemaakt. Ze werkt als helpende in de zorg en dat bevalt haar heel goed: “Ik werk veel één-op-één met mensen. Dat vind ik leuker dan met groepen.”