Ervaringen & tips

Ben je op zoek naar wat hulp en goede tips? Dan ben je hier goed. Gelukkig wordt TOS steeds bekender en komen er steeds meer boeken, hulpmiddelen en apps voor kinderen en jongeren met een taalontwikkelingsstoornis.

Ik draai om woorden soms, So What!?
Meike (24) en Karina (20) doen mee aan de TOS campagne van Kentalis. De campagne is bedoeld om de taalontwikkelingsstoornis meer bekendheid te geven. Meike en Karina hebben allebei TOS. Meike vertelt hoe zij om gaat met deze onzichtbare beperking in het dagelijks leven. Karina vertelt dat zij al vroeg naar het speciaal onderwijs ging omdat ze toen al een taalachterstand had.

Praten met lotgenoten
Een goede tip van Karina: “Breng jezelf met medelotgenoten in contact, SpraakSaam organiseert bijeenkomsten voor jongeren met TOS. Durf het ook te zeggen als je iets niet begrijpt.” Like Spraaksaam op facebook. Dan blijf je altijd op de hoogte!

Boek over TOS, Gids voor jongeren met taalontwikkelingsstoornisGids voor jongeren met taalontwikkelingsstoornis
In het boek Spraaktaal, gids voor jongeren met een taalstoonis, lees je wat TOS precies is en kun je opschrijven wat TOS voor jou betekent en wat jij lastig vindt. Er staan ook verhalen in van andere jongeren die een taalontwikkelingsstoornis hebben.

Handig hulpmiddel
Vind jij nieuwe situaties soms ook lastig? De Com-Pas is een hulpmiddel voor dit soort situaties. Het bestaat uit een pasje en een app dat je aan anderen mensen kunt laten zien. Zij lezen dan dat jij TOS hebt en hoe ze jou kunnen helpen.