Taalontwikkelingsstoornis

Heb jij moeite met praten of het volgen van gesprekken? Het kan zijn dat je een taalontwikkelingsstoornis (TOS) hebt. In je hersenen wordt taal dan minder goed verwerkt. Je bent echt niet de enige! Vijf procent van alle mensen TOS heeft. Gelukkig zijn er veel goede tips en hulpmiddelen.

Uitleggen wat je hebt
Soms wordt TOS verward met dyslexie, stotteren, een algemene taalachterstand of autisme. Dat is vervelend. Het is niet leuk als mensen jou niet goed begrijpen of denken dat je niet zo slim bent, terwijl dat grote onzin is. Het is daarom belangrijk dat jij weet wat TOS is, zodat je het aan anderen kunt uitleggen en zij jou begrijpen.

Iedereen heeft talent
Als je TOS hebt, maakt dat je misschien onzeker of een beetje eenzaam. Misschien ga je gesprekken uit de weg en noemen anderen jou daarom ‘stil’. Dat is jammer! Iedereen is uniek. En jij bent dan misschien geen super goede prater, maar ieder mens is ergens goed in. Misschien ben jij wel heel zorgzaam of goed met dieren.

“Ik heb lang gedacht dat ik de enige was die TOS heeft.” Vertelt Meike (24). Nu wil zij graag meer bekendheid geven aan TOS.

Ik heb lang gedacht dat ik de enige was die TOS heeft.