Onderwijs
Speciaal of regulier onderwijs?


Sommige jongeren die doof of slechthorend zijn, gaan naar een gewone middelbare school. Anderen gaan naar speciaal onderwijs, naar een middelbare school voor dove en slechthorende jongeren. Het belangrijkst is dat jij je thuis voelt op de middelbare school en dat je er goed kunt leren.

Speciale middelbare school
De groepen van een speciale middelbare school zijn kleiner en er is veel aandacht voor onderwerpen als ‘omgaan met gevoelens’ en ‘zelfvertrouwen’. Vaak kun je kiezen voor verschillende studierichtingen. Belangrijk, want de één wil na de middelbare school dolgraag aan het werk, de ander wil het liefst een mbo- of hbo-opleiding gaan volgen. Derek zit in Havo twee op de Kentalis Guyotschool.
Derek

Gewone middelbare school
Er zijn ook dove en slechthorende jongeren die naar een gewone middelbare school gaan en dat heel prettig vinden. Zij krijgen vaak wel wat extra les van een ambulant begeleider, bijvoorbeeld over dovencultuur, zelfvertrouwen en sociale vaardigheden. Zodat ze goed kunnen meedoen in de klas.

Wat zou jij doen?
Ellen is doof en vindt de dovenschool niet leuk. Ze wil naar een gewone school. Moet dat kunnen? Hoe zou het zijn om altijd een doventolk in de klas te hebben? En hoe vertel je geheimen aan een dove vriendin?

Ga je werken of studeren?
Robbin en Chahid zitten op de enige MBO speciaal voor studenten die doof of slechthorend zijn. Het klikte meteen tussen hen; ze zijn klasgenoten én vrienden. Ze hebben dezelfde droom; automonteur worden. Lees meer over hun droom.

Robbin en Chahid