Ervaringen & tips

• Weer horen met een ci
Sommige mensen die doof zijn, kiezen voor een ci: een klein apparaat dat ervoor zorgt dat je geluiden beter hoort. Mensen die al een ci hebben, zeggen dat die geluiden wat ‘blikkerig’ klinken. Een ci heeft twee delen: één deel zit ín je hoofd. Het andere is een soort rondje dat je boven je oor ‘vastklikt’.

• Geniet van muziek
Ken je het evenement Sencity al? Het is een te gek muziekevenement waar veel bands optreden. Bij dit event kun je muziek zelfs zien, voelen en zelfs ruiken. Kijk ook hoe Serhat geniet van muziek in het televisieprogramma ‘Je zal het maar hebben’.

• Autorijden
“Doven zijn veel alerter in de auto”, zegt gebarendocent Joke . “We kijken steeds om ons heen. Nee, als er een ambulance aankomt, dan horen we dat inderdaad niet. Maar op het moment dat een horende die ambulance hoort, hebben wij de zwaailichten al lang gezien.”

• Wat is jouw naamgebaar? 
Bij je geboorte is je naam vastgelegd bij de burgerlijke stand. Je naamgebaar niet. Dat is jammer. Omdat je naamgebaar ook bij jou past. Je kunt je naamgebaar vastleggen!

• Tip: de trilwekker
Hoe zorg jij dat je op tijd op school bent? Eric (14) zet gewoon zijn trilwekker. “Als ik wakker moet worden, gaat de wekker onder mijn kussen trillen. Nu hoeft mijn moeder niet meer mij wakker te maken.” Er bestaan ook flitswekkers, die maken je wakker door veel licht te geven.

• Boek over slechthorendheid
Doof of zo? is een boek over gehoorverlies. Het boek geeft uitleg over de werking van je oren. Er staan ook tips in van mensen die slechthorend zijn en tips over hulpmiddelen.