Ervaringen & tips

1. Veel oefenen

“Oefenen, oefenen, oefenen.” Dat is de tip van Iris (13). “Dan leer je steeds meer woorden en zinnen. Mijn moeder leest mij nog steeds veel voor.” Probeer ook eens een spannend verhaal te bedenken bij plaatjes. Je leert steeds beter praten als je veel oefent en daardoor krijg je meer zelfvertrouwen! Lees hoe Xander meer zelfvertrouwen kreeg tijdens het discussiëren met klasgenoten .

2. Moeilijk-makkelijk-lijstje

Veel kinderen die TOS hebben, vinden het moeilijk om te vertellen wat TOS is. Heb jij dat ook? Maak dan eens een moeilijk-makkelijk-lijstje! Je schrijft gewoon op wat jij moeilijk vindt én waar je goed in bent. Daarna laat je het lijstje aan vriendjes en klasgenoten laten zien, dan snappen ze jou beter.

3. Spraaktaal Kids

Spraaktaal Kids is dé denk-, doe- en Spraaktaal-map-visualisatie-GRpraatmap voor kinderen van 4 tot 14 jaar met een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Spraaktaal Kids is er voor kinderen en grote mensen samen: moeders, vaders, verzorgers, opa’s, oma’s, maar ook andere mensen die je helpen als je een TOS hebt zoals de juf of meester en een logopedist. Het boek bestaat uit drie mappen voor drie verschillende leeftijdsgroepen! Spraaktaal Kids 4-7 jaarSpraaktaal Kids 7-10 jaarSpraaktaal Kids 10-14 jaar

4. Het vollehoofdenboek

Heb jij wel eens een ´vol hoofd´? Dan is het Vollehoofdenboek iets voor jou. In dit boekje staan tekeningen, proefjes en tips. Je leert hoe het in jouw hoofd werkt en hoe anderen jou kunnen helpen.