Spreekbeurt

Maak je een werkstuk of ga jij in de klas vertellen over doofheid of slechthorendheid? Wat goed! We hebben veel informatie voor je opgezocht. Lees het maar goed door, dan weet jij straks álles van oren!

Ben je benieuwd hoe je oor werkt?

Je oren zijn een soort van trechters die geluid opvangen. Geluid is trillende lucht. Je hebt het misschien wel eens gevoeld, als je vlak voor een speaker staat!

Hoe hard is geluid

Als we willen zeggen hoe hard geluid klinkt, dan hebben we het over ‘decibellen’. 0 decibel betekent: bijna stil. 20 decibel betekent: zo zacht als fluistergeluid. 40 decibel betekent: zo hard als een gewoon gesprek. 80 decibel betekent: zo hard als een stofzuiger. 140 decibel betekent: zo hard als een straaljager!

Wanneer is iemand slechthorend of doof?

Als iemand doof is, betekent dat vaak niet dat hij of zij helemaal niets meer hoort. Het betekent dat iemand heel veel minder hoort. Jesse (7) hoort het bijvoorbeeld alleen als mensen héél hard schreeuwen of als de hond hard blaft.

Weetjes voor jouw spreekbeurt

• Als je slechthorend of doof bent, ben je echt niet de enige. Eén op de twaalf mensen hoort minder goed.
• Het is gevaarlijk om iets in je oor te stoppen, ook een wattenstaafje. Hiermee kun je jouw trommelvlies doorprikken.
• Horende mensen kunnen zo’n 400.000 geluiden horen.
• Oren kunnen kapot gaan als je hard valt of een harde knal hoort. Baby’s kunnen ook slechthorend of doof geboren worden.
• Sommige dove en slechthorende kinderen gaan naar een gewone school. Anderen gaan naar een school voor dove en slechthorende kinderen, dat heet een speciale school.
• Wist je dat oren je hele leven blijven doorgroeien? Daarom hebben kinderen die een hoorapparaat dragen, soms nieuwe oorstukjes nodig.
• Het dier dat het meeste lawaai kan maken? Een walvis! Een ‘pratende’ walvis hoor je op kilometers afstand.

Weer horen met een ci

Sommige kinderen die doof zijn, krijgen een ci. Dit apparaatje zorgt ervoor dat ze geluiden weer horen. Kinderen die al een ci hebben, zeggen dat de geluiden een beetje blikkerig klinken. Kinderen met een ci blijven wel doof. Zetten ze het apparaatje af als ze gaat slapen of douchen, dan horen ze niet meer.

Gebarentaal

Laat in jouw klas zien hoe het Nederlands handalfabet eruit ziet!

Buisjes

Als je last hebt van oorpijn, oorontstekingen of minder hoort met één of allebei je oren, kan het zijn dat je buisjes nodig hebt.