Doofblind

Als je doofblind bent of wordt, dan maak je je misschien veel zorgen over de toekomst. Want hoe moet dat nou, nu je ogen en oren niet goed werken? Gelukkig zijn er mensen die jou kunnen helpen en waarmee jij kunt praten. Je kunt ook veel leren van andere mensen die doofblind zijn.

Gelukkig leven
Mensen met doofblindheid kunnen veel meer dan jij misschien denkt. Ze zijn vaak super handig met hun handen en doen veel zelf. Veel mensen die doofblindheid hebben, gaan net als andere mensen doorleren, werken en trouwen. Gelukkig zijn als je doofblind bent, is heel goed mogelijk.

Praten met je handen
Als je doofblindheid hebt, dan leer je praten met je handen. Ook is het belangrijk dat je goed leert voelen, zodat je je thuis en op straat goed kunt redden. Er zijn ook handige hulpmiddelen, zoals een computer met braille. Een hulphond kan jou helpen bij allerlei praktische dingen, zoals oversteken op straat.

Ontdekken wat er kan
Waar word jij vrolijk van? Een konijn aaien? De zon op je gezicht? De geur van een appeltaart die in de oven staat? Als je goed nadenkt, is er best veel waar je blij van wordt en waar je je ogen en oren helemaal niet voor nodig hebt. Je moet het alleen ontdekken. Daar kunnen de mensen van Kentalis jou bij helpen.